top of page

8 suosituinta ruokaa Pohjois-Kyproksella

  • Writer: Jouni
    Jouni
  • 20.3.2020
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 25.3.

Lue tästä artikkelista, mitkä ovat 8 suosituinta ruokaa Pohjois-Kyproksella.


1. Şiş kebap

‘Kebab’ on termi, joka kattaa monenlaista katuruokaa, mutta tunnetuin on vartaassa paistettu şiş kebap. Perinteisesti kebab on naudanlihasta tai lampaasta valmistettu, mutta ruokailijat voivat nykyään valita laajemmasta valikoimasta lihaa, kalaa, siipikarjaa sekä myös kasviksia. Şiş kebap grillataan puuhiilellä ja tarjoillaan vartaista.


2. Baklava

Jo Ottomaanien valtakunnan ajoilta oleva baklava on yksi ikonisimmista turkkilaisista ruuista, ja pakollinen kaikille joilla makeahammasta kolottaa. Tämä kerrostettu leivonnainen ja unohtumaton välimerellinen jälkiruoka on täynnä pähkinöitä, ja peitetty siirappiin sekä jauhettuihin pistaasipähkinöihin. Baklavaa löytyy useimmista leipomoista ja supermarketeista, mutta parasta se on vastaleivottuna.



Baklava pistaasipähkinä Pohjois-Kypros
Baklava pistaasipähkinöillä

3. Döner

Toinen kuuluisa kebab, döner, tarjoaa vastaavan valikoiman erilaisten lihojen suhteen. Se maustetaan yrtteillä ja mausteilla ja kypsennetään pystysuorassa, pyörivässä paistivartaassa. Tuoreet lihanpalat tarjoillaan leipäkääreessä salaatin ja valkosipulin tai mausteisten kastikkeiden kanssa.


4. Köfte

Turkkilaisia lihapullia on kaiken muotoisia ja kokoisia, ja niitä voi syödä katupurtavana, upotettuna tavalliseen jogurttiin tai tarjoiltuna riisin ja salaatin kanssa. Turkin eri alueet ovat ristineet omat erityislajikkeensa, kuten Izgara Köfte, joka tarjoillaan grillattujen paprikoiden, riisin ja leivän kanssa, tai Çiğ Köfte, joka syödään raakana.



Döner Pohjois-Kypros
Döner leivässä

5. Pide

Pide tunnetaan yleisesti “turkkilaisena pizzana”. Italialaisen serkkunsa tavoin, pide on litteä taikina, jonka päällä on juusto sekä lihaa ja vihanneksia, ja se paistetaan kiviuunissa. Täytteiden valikoima on käytännössä rajaton, tehden pidestä ja sen niukemmasta vastineesta lahmacunista ihanteellisen kasvissyöjille tai ruokailijoille, joilla on muita ruokavalioon liittyviä tarpeita.


6. Meriruoat

Koska olemme saarella keskellä Välimerta, on selvää, että tuoreet äyriäisruoat ovat täällä suosittuja. Alkuruokana voit aloittaa mezes-annoksilla, joissa on erilaisia meren antimia, ja pääruokana voit syödä tuoretta grillattua merikampelaa tai meriahventa.



Pide turkkilainen pizza Pohjois-Kypros
Turkkilainen pizza eli pide

7. Meze

Jos sinulla on vaikeuksia valita ruokalistalta, valitse valikoima perinteisiä, kylmiä ruokalajeja. Tyypillinen meze sisältää noin 20 eri lajiketta, pavuista ja salaateista kastikkeisiin ja levitteisiin, ja se tarjoillaan leivän ja juomien kera.


8. Halloumi

Halloumi (eli hellim Pohjois-Kyproksella) on puolikova, kypsyttämätön, suolavedessä oleva juusto, joka on valmistettu vuohen-, lampaan- ja joskus myös lehmänmaidon seoksesta. Sillä on korkea sulamispiste, joten sitä voidaan helposti paistaa tai grillata. Tämä ominaisuus tekee siitä myös suositun lihankorvikkeen.



Meze Pohjois-Kypros
Grillattu hellim (halloumi)



Välimeren Helmi on Suomesta kotoisin oleva Jouni, joka ihastui Pohjois-Kyprokseen ensi silmäyksellä jo vuosia sitten. Nyt haluan auttaa Sinua löytämään oman kodin tästä hieman vähemmän tunnetusta Välimeren maasta, joka kauneutensa lisäksi tarjoaa laadukasta asumista upeiden maisemien keskellä.


Meillä on ammattitaitoinen ja positiivinen tiimi, joka auttaa kaikin mahdollisin tavoin, jotta asunnon hankintaprosessi on turvallinen, luotettava ja sujuva. Uudiskohteemme löydät täältä.


Lähde kanssani tutustumaan tähän Välimeren helmeen! Lue lisää tutustumismatkasta täältä.



Jouni vuoristomaisema Pohjois-Kypros
Jouni, Pohjois-Kypros

 
 
 

Comments


bottom of page